Organisasjon

NRF tar en lederposisjon i USA

Den siste rapporten fra National Association of Animal Breeders (NAAB) forteller at NRF nå er den melkerasen, inkludert Holstein, det importeres fleste sæddoser av til USA.

Kate Stai

Daglig leder Geno Global AS

Et stort datamateriale viser at NRF/Holstein-krysninger presterer bedre enn de renrasede for både produksjon og fruktbarhet.

Foto: Genus ABS.

Utviklingen i importen av NRF-sæd viser en økende anerkjennelse av rasens robuste genetikk og potensial til å forbedre melkekubesetninger over hele USA.

Krysningskyrne presterer bedre

I 2022 var Holstein-rasen USA importerte fleste sæddoser av. Dette året tok NRF topposisjon med 54 prosent av de totalt 90 000 dosene som ble importert av andre melkekuraser enn Holstein. Et stort datamateriale med 18 000 renrasede holsteinkyr og NRF/Holstein-krysninger viser at krysningskyrne presterer bedre enn de renrasede for både produksjon og fruktbarhet. Dette har stimulert salget av NRF til store kommersielle besetninger i det viktige USA-markedet.

Talerør for seminbransjen

NAAB er paraplyorganisasjon for seminbransjen i USA og representerer 95 prosent av alle storfedoser som blir solgt. Den årlige seminsalgrapporten fra NAAB indikerer globale trender og gir innsikt i preferanser og praksis hos melke- og storfekjøttprodusenter i USA.

Må være konkurransedyktige på produksjon

For norske melkebønder understreker rapporten betydningen av den raske avlsframgangen vi har oppnådd for produksjonsegenskapene kombinert med en positiv utvikling for andre egenskaper. For å oppnå global suksess er vi avhengig av å ha genetikk som kan konkurrere med Holstein på produksjon. Salgsøkningen for NRF i det amerikanske markedet er et bevis for rasens kvalitet og de strategiske beslutningene som kubøndene har gjort ved å investere i genetikk som lover en bedre avkastning på kapitalen.

Seminmarkedet i USA 2023

Nøkkeltall fra 2023 – rapporten fra NAAB

  • 4 prosent nedgang i det totale sædsalget til 66 millioner doser

  • Det ble solgt 5 prosent færre doser av melkekuraser (nedgang på 2,5 millioner doser)

  • Salget av kjøttfedoser hadde en mindre nedgang på 2 prosent

  • Den største sæd-kategorien i USA var kjønnsseparert sæd fulgt av kjøttfesæd

  • Kostnaden med å oppdrette ei kvige fortsetter å stige, noe som gjør det mer attraktivt å produsere krysningskalver til framfôring (feedlots)